Bereid je voor op de herfst-winterperiode! Kampt u dit seizoen met overmatige verdamping van ramen? Of misschien verschijnt het probleem van jaar tot jaar berucht? Deze zaak is de moeite waard om nader te bekijken en de oorzaak van het terugkerende probleem te achterhalen. Een groter bewustzijn van het onderwerp en snellere actie kunnen het lastige fenomeen van beslagen ruiten effectief helpen elimineren. Ontdek dus wat u in deze richting kunt doen!

Waar komt vocht op ramen vandaan? Wat veroorzaakt het?

Condensatie is een natuurlijk fenomeen dat optreedt als gevolg van huishoudelijke taken zoals baden, koken, strijken en zelfs ademen. Hoewel het probleem verdwijnt na het openen van een raam of het inschakelen van mechanische ventilatie, kan een langdurige toestand wijzen op slechte ventilatie. En zoals u weet, is het in een woonkamer noodzakelijk om voor voldoende luchtcirculatie te zorgen. Aanhoudend vocht kan leiden tot schimmelvorming op de muren, waardoor de kans op veel ziektes in het huishouden groter wordt.

Oorzaak gezondheidsklachten binnenmilieu, 2019-2020

Het fenomeen “verdamping van ramen” is meestal het gevolg van het temperatuurverschil binnen en buiten het gebouw. Als het 20 graden is, begint waterdamp zich op de ramen te vestigen. U moet zich echter niet beperken tot deze rechtvaardiging, want de reden kan liggen in de verkeerde luchtvochtigheid in huis, en verder gaan in het defecte ventilatiekanaal van slechte staat van uw ramen.

Per dag produceert ieder mens (onder normale omstandigheden) minimaal 1 liter vocht. En dagelijks komt er tussen 10 en 20 liter vocht in de woning. De meeste van de vocht is dan geproduceerd in de keuken en de woonkamer waar we de meeste tijd doorbrengen.

Zorg voor een voldoende ventilatie!

Verschillende types van vocht:

Verdamping van ramen aan de binnenkant

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, duidt vocht op ramen die uitkijken op de kamer niet noodzakelijkerwijs op een raamdefect. Het is meer een teken van hoge dichtheid. De lucht die wordt gegenereerd tijdens thuisactiviteiten wordt gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid – als gevolg van technische beperkingen van het raam zet waterdamp neer op koele oppervlakken (spiegels, ruiten). De meest voorkomende oorzaak van het neerslaan van vocht aan de binnenkant van het raam is onvoldoende ventilatie van de kamer. Een inefficiënt ventilatiesysteem of onvoldoende ventilatie van de ruimte door ramen kan condensvorming op de binnenruit veroorzaken.

Waterdamp aan de buitenkant

Verdamping van ramen aan de buitenzijde van het raam hoeft ons geen zorgen te baren. Dit type fenomeen kan worden waargenomen bij ramen die worden gekenmerkt door een hoge thermische isolatie (d.w.z. lage warmteoverdrachtscoëfficiënt Ug), d.w.z. in raamsystemen van de nieuwe generatie. De lage buitentemperatuur en het feit dat het glas dankzij zijn uitstekende thermische isolatie zijn constante temperatuur behoudt, zorgt ervoor dat vocht in de vorm van waterdamp zich ophoopt op het oppervlak.

Waterdamp tussen de ruiten

En hier komt het probleem… Waterdamp in de beglazingscassette is een signaal dat het glas een fabricagefout heeft of beschadigd is tijdens montage of transport. Dit defect wijst op het losraken van de ruimte tussen de ruiten, wat op zijn beurt de vervanging van de gehele beglazing noodzakelijk maakt.

Wat betekent dit voor ons in het kader van nieuwe ramen?

Het vervangen van ramen door nieuwe is nog maar het begin van de strijd tegen condensatie! Het belangrijkste element is een goede ventilatie van de kamers, zowel in de zomer als tijdens de verwarmingsperiode.

Als het huis ook een schimmel heeft die wordt veroorzaakt door overmatige stoomafzetting gedurende een lange periode, moet u ook zorgen voor professionele zorg voor het verwijderen ervan. Het gebruik van ventilatieroosters in kamers, waardoor de ventilatiemogelijkheden van ramen worden vergroot.

De nieuwe generatie ramen beschikken ook over de optie “microventilatie”, waardoor de lucht kan circuleren zonder het raam volledig te hoeven openen. Deze positie is ideaal om de kamer constant te ventileren.