De installatie van nieuwe kunststof ramen kan de algehele waarde van uw huis verhogen. Potentiële kopers zullen de voordelen van energie-efficiëntie, lage onderhoudskosten en verbeterde isolatie waarderen, wat uw huis aantrekkelijker maakt op de vastgoedmarkt.

Kortom, het vervangen van uw oude, slecht geïsoleerde houten ramen door nieuwe kunststof ramen is niet alleen een verstandige investering voor uw huis, maar ook een beslissing die op lange termijn tastbare voordelen oplevert. U zult genieten van lagere energiekosten, minder onderhoud, een comfortabeler binnenklimaat en een verhoogde waarde van uw woning. 

Bovendien moeten in het kader van het programma ‘Duurzaam wonen voor iedereen’ alle huurwoningen met een laag energielabel gemoderniseerd worden op het vlak van thermisch rendement.In alle huurwoningen en appartementen vóór 2030 moeten nieuwe ramen met minimaal HR++ glas worden geplaatst of moet het glas zelf worden vervangen. Vergeet echter niet om oude houten kozijnen die niet meer luchtdicht zijn te vervangen. 

Overweeg deze upgrade en ervaar zelf de meetbare voordelen van moderne kunststof ramen.

Een van de meest tastbare voordelen van het installeren van kunststof ramen is de aanzienlijke verbetering van de energie-efficiëntie in uw huis. Kunststof ramen hebben uitstekende isolerende eigenschappen en voorkomen dat warmte of koude lucht uw huis binnendringt of ontsnapt. Hierdoor hoeft uw verwarmingssysteem minder hard te werken in de winter en blijft uw huis koeler in de zomer, wat resulteert in lagere energiekosten.

Oude houten ramen hebben vaak kieren, spleten en slechte afdichtingen, waardoor kostbare energie verloren gaat. Kunststof ramen zijn daarentegen strakker afgesloten en bieden een betere barrière tegen ongewenste luchtlekken. Dit betekent dat u minder afhankelijk bent van verwarming en koeling om een comfortabele binnentemperatuur te behouden, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op de lange termijn.

Het warmteverlies via ramen alleen al bedraagt ​​ongeveer 25% van het totale warmteverlies in ons huis. Dankzij nieuwe kunststof ramen kunnen we dit warmteverlies tot 80% verminderen!

Warmteverlies niet-geisoleerde woning

Als we de thermische isolatieparameters van houten en kunststof ramen vergelijken, zien we dat de uw-waarden van houten ramen oplopen tot Uw = 5 W/m²·K, terwijl bij kunststof ramen voorzien van HR+++ beglazing deze waarden Uw = 0,8 W/m²·K en dit is een zes keer beter resultaat.

In dit artikel zullen we proberen de meetbare besparingen op de verwarmingskosten te presenteren als gevolg van het vervangen van ramen door nieuwe.

Rekening houdend met de gemiddelde buitentemperatuur in Eindhoven in 2022, namelijk 12,4 graden en binnentemperatuur is op 20 graden gesteld, kunnen we de jaarlijkse besparing berekenen die we kunnen realiseren door de stookkosten te verlagen door ramen te vervangen.

Als we ervan uitgaan dat de verwarming aanstaat bij een buitentemperatuur van 15 graden, en dat de prijs van 1 kWh bij gasverwarming € 0,15 bedraagt. We kunnen het warmteverlies bij een houten en kunststof raam berekenen en vergelijken.

Bij een woning met een raamoppervlak van 20 m2en voorzien van houten ramen bedraagt ​​het warmteverlies door het jaar heen 6 731 kWh, wat de kosten € 1 009,65 oplevert!

Door de ramen te vervangen door kunststof met HR+++ beglazing bedraagt ​​het warmteverlies 1 077 kWh, wat ons een besparing oplevert van maar liefst 8.481 kWh per jaar. Dit levert u een besparing op van € 848,1 per jaar!

Als we rekening houden met investeringen ter waarde van € 20.000,- en een subsidie ​​ter waarde van € 2.620,- realiseren we ons dat het rendement op de investering 20 jaar bedraagt, terwijl de levensduur van kunststof ramen wel 30 jaar bedraagt!

Op dit punt mogen we andere voordelen van het vervangen van ramen niet vergeten, zoals:- het verbeteren van de luchtvochtigheid in huis- minder kans op schimmelvorming op de muren- verhoogde veiligheid van uw huis- betere akoestische isolatie

Uiteindelijk zijn er veel factoren die erop wijzen dat het vervangen van ramen niet alleen een goede investering is, maar ook het comfort en de veiligheid van onze dierbaren garandeert.